Priprema kvalitetnog obroka

 
Umijeće je kuhanja iskoristiti pozitivne strane topline, ali i pripremiti ukusno i nutritivno vrijedno jelo.
Visoka temperatura kuhanja ili pak previše vode pri kuhanju mogu umanjiti količinu hranjivih vrijednosti hrane. Umijeće je kuhanja iskoristiti pozitivne strane topline (uništenje mogućih mikroorganizama, lakšu probavljivost određenih vrsta namirnica i sl.) ali i pripremiti ukusno i nutritivno vrijedno jelo.

Nekoliko savjeta za pripremu i termičku obradu namirnica
Termičkoj pripremi hrane prethodi tehnička obrada namirnice koja obuhvaća pranje, čišćenje, guljenje, usitnjavane, odmrzavanje namirnice. Kod svih tih postupaka važno je na koji to način radimo. Npr. brzim pranjem voća i povrća pod jačim mlazom tekuće vode možemo ukloniti sve nečistoće, a da pri tom sačuvamo mikronutrijente. Ako se radi o osjetljivom voću i povrću mlaz vode mora, naravno, biti slabiji.
Kod mehaničkog čišćenja ( guljenje) određenog povrća ( krumpira, mrkve, peršina), količina otpada mora biti manja, jer na taj način sprječavamo gubitak mikronutrijenata koji se nalaze neposredno ispod kore. U kori, korijenu te ispod peteljki može biti najveća koncentracija pesticida, te ta mjesta moramo pažljivije obraditi (oprati, oguliti).
Proces usitnjavanja svježeg voća i povrća treba biti što kraći i provoditi se neposredno prije konzumiranja ili termičke obrade kako bi se izbjegla oksidacija hrane i gubitci vitamina.
Naročito trebamo biti oprezni kada se radi o svježem mesu. Obrađeno meso (usitnjeno, izrezano na komade) mora se što prije staviti u postupak termičke obrade kako bi se izbjegla kontaminacija i kvarenje.
Pravilnim postupkom odmrzavanja namirnica također ćemo sačuvati mikronutrijente odmrznute namirnice, ali i  spriječiti razmnožavanje mikroorganizama.
Postupci odmrzavanja određene namirnice trebali bi se nalaziti na svakoj zamrznutoj namirnici, a ono što je jako važno, da jedanput odmrznutu hranu ne smijemo ponovno zamrzavati.

 
Koji je način termičke obrade najbolji?
Moramo znati da kod svake termičke obrade namirnica dolazi do gubitka hranjivih tvari u većoj ili manjoj mjeri. Zato, prema vrsti namirnica, treba odabrati onaj termički postupak kod kojeg će taj gubitak biti najmanji.
Povrće zbog velike osjetljivosti na gubitak mikronutrijenata najidealnije bi bilo pripremati kuhanjem na pari u posudama s perforiranim dnom. Većina zagrebačkih dječjih vrtića ima u svojim kuhinjama upravo takve pećnice koje rade na tom principu  tkz. konvektomati. Prednost pripreme namirnica u takvim pećnicama je višestruka. Može se istovremeno pripremati više namirnica iz različitih skupina, a da svako od tih jela zadrži svoj okus i miris. Znatno je skraćeno vrijeme pripreme obroka, a time i sačuvane hranjive tvari.
Kuhanje u ekspres loncu najsličnije je kuhanju na pari, ali treba voditi brigu o količini vode koja se stavlja u lonac kako bi sačuvali hranjivu vrijednost jela.
 
Koje bi termičke obrade trebalo izbjegavati?
Da se podsjetimo, loš  izbor je svakako brza priprema hrane, od koje je prženje u masnoći bilo da se radi o povrću ili mesu, u zdravstvenom smislu, najlošija varijanta.
Kuhanje je umijeće koje  zahtjeva puno znanja, vještina i sposobnosti. Iako možemo reći da je izbor namirnica danas izrazito bogat i raznolik, važno je znati odabrati kvalitetnu namirnicu, te od nje pripremiti ukusan, zdravstveno ispravan, nutritivno vrijedan, te dobro izbalansiran obrok. Također je važno u dnevnu prehranu uključiti  što više svježeg voće i povrće, te i  na taj način opskrbiti svoj organizam potrebnim hranjivim tvarima.

Ispiši stranicu